Sidor

onsdag 30 november 2016

Studiebesök på en korkfabrik

Idag åkte vi först till tvätteriet i Paderne. Det skulla vara varmakällor som försåg en lång rad med tvätthoar med varmvatten. Men det var bara kallvatten i tvätthoarna. Lite tråkigt ställe.
Så vi åkte vidare till vår korkfabrik. Stefan hade sett det på nätet och han bokade in oss på en rundtur.
Fabrikens hemsida www.novacortica.pt
Det finns ca 600 korkfabriker i Portugal. Den vi besökte var medelstor och hade 43 anställda. Portugal producerar över 50% av världens korkprodukter. Första gången då man kan ta av kork är när trädet är 25 år, därefter kan man ta av kork vart 9:e år, tills trädet dör. Livslängen är 250-300 år. Barken tas av med handkraft, genom att använda en yxa. Går ej att göra maskinellt för då är risken stor att man skadar barken. Skördetiden för kork är på sommaren, då är den varm och mera flexibel. Denna fabrik tillverkar i huvudsak delar till champagnekorkar. Finns många olika kvaliteter på korkar, varav de dyraste kostar 3 euro/st. De används främst i dyra franska champagner. Ju dyrare vin ju dyrare kork, detta är för hållbarheten av vinet.
Lönen för en fabriksarbetare är mellan 1600-1800euro. 
Det var mycket intressant och fick lära oss lite nytt.
Därefter åkte vi till en parkering i Tavira. Där träffade vi Maria&Jyrki.
Ställplats: gratis, parkering på stor grusplan vid södra bron. Ingen service. Nära centrum.
Koordinater: N 37.12264, W 7.64136

På träden växer sharonfrukter.

Den vänstra korken är en champagnekork, innan den sätts i flaskan. Formen som vi är vana vid är de andra 2, men denna form får de först när de suttit i en flaska. Kokar man en använd champanjekork i 1 minut, så återfår den sin form, dvs som första korken.

1 kommentar:

Unknown sa...

Intressant berättelse om korktillverkning och fina bilder.
Inatt har vi haft regn och åska.
Margareta o Lennart.